Plus-Size en zwanger

Al jaren schommelt mijn gewicht alle kanten op behalve de ‘goede’ kant. Al jaren weeg ik dan ook meer dan 100 kilo, zwaar overgewicht kun je wel zeggen. De kans op een spontane zwangerschap zou met dit gegeven dan ook best wel eens lastig kunnen worden. Gemiddeld neemt de kans op een spontane zwangerschap namelijk met 4% af voor elk BMI-punt boven de 29. Dit zou voor mij betekenen dat deze kans met een behoorlijk percentage afgenomen is en eerlijk gezegd wist ik dit helemaal niet toen wij besloten om voor een kindje te gaan. Gelukkig was dit dan ook helemaal niet van toepassing en had ik al snel een positieve zwangerschapstest in handen. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit van te voren niet geweten heb omdat dit waarschijnlijk veel stress heeft voorkomen.

Nu ben ik dus zwanger en mijn overgewicht stoort mij meer dan ooit. Natuurlijk net op het moment dat ik niet mag gaan afvallen is bij mij eindelijk de knop om. Zodra de kleine mijn buik uit is wil ik ook echt iets gaan veranderen aan mijn levensstijl. Of ik er dan nog energie voor heb is natuurlijk de vraag maar ik hoop dat mijn knop op deze stand blijft staan. Gelukkig heb ik een hele lieve partner die mij hier erg bij steunt!

Tijdens de zwangerschap kan ik hier natuurlijk wel al een begin mee maken. Allereerst heb ik gekeken hoeveel ik ongeveer zou mogen aankomen tijdens de zwangerschap. Met mijn BMI is dat tussen de 5 en 9 kilo. Wekelijks hou ik nu mijn gewicht bij en tot nu toe gaat dit erg goed. Ik zit in week 28 en ben nog maar 4,1 kilo aangekomen.
Ik let vrij goed, al zeg ik het zelf, op mijn eten. Mijn lichaam heeft gelukkig zelf opeens behoefte aan groente/fruit. Dit is een behoefte die ik hiervoor niet vaak had maar waar ik nu enorm van geniet. Ik had verwacht dat ik veel meer zou eten maar ook zit ik sneller vol.
Het is niet zo dat ik helemaal geen ‘cravings’ heb. Af en toe heb ik echt enorm zin in chips. Waar ik normaal dan de hele zak in een half uur leeg at, doe ik nu een beetje in een bakje en het gaat me vrij goed af om het ook echt bij dat ene bakje te houden. Mijn verloskundige heeft me nog het advies gegeven om geen sapjes meer te drinken maar vooral water/thee. Dit vind ik denk ik het moeilijkste van alles want qua drinken ben ik zeer kieskeurig. Mijn oplossing voor nu is dan ook een fles Slimpie in de koelkast om in ieder geval iets te drinken met 0% suiker.

Natuurlijk blijven er wel risico’s of in ieder geval een verhoogd risico tijdens deze zwangerschap en daar kan ik me soms best druk om maken. Bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes of een hoog geboortegewicht. Gelukkig krijg ik een glucosetest en hebben wij deze week een groei-echo. Over beide dingen zal ik een aparte blog schrijven.

Ik ben erg benieuwd of jullie dit soort blogs ook leuk vinden of liever alleen budget/koopjestips willen zien hier, laat gerust een reactie achter!

Liefs,

Yentl