Hoe kies je een basisschool voor je kind?

En dan is je kleine baby 1 jaar en zie je jezelf ineens midden in de nacht op Google zoeken naar basisscholen in de stad waar je woont. Maar hij hoeft toch de komende 3 jaar nog niet naar school? Nee, dat klopt maar er schijnen wel wachtrijen te zijn voor de basisscholen hier dus beter te vroeg inschrijven dan te laat. 

Maar hoe kies je nou een basisschool uit? Ik kon me nooit voorstellen dat ik deze vraag aan mezelf zou stellen. Heel simpel, mijn kind zou gewoon naar de dichtstbijzijnde basisschool gaan. Dit wordt al best lastig als er niet echt een basisschool op loopafstand is van het huis waar we straks wonen en ik heb inmiddels toch wel een voorkeur gecreëerd voor een bepaald soort onderwijs. 
Daarnaast komt de volgende vraag ineens bij me op: 'Hoe weet ik welk onderwijs straks bij Lasse past?' Ik wil wel een school kiezen waar hij zich die 8 jaar dat hij er naartoe moet goed voelt. Natuurlijk zou je kunnen wisselen van school als het er niet fijn is maar het is natuurlijk het meest ideaal als je gewoon 8 jaar lang naar dezelfde school gaat.  

Mijn voorkeur gaat uit naar Dalton onderwijs. Ik heb zelf mijn eindstage gedaan op een school met daltononderwijs en ik vind dit een zeer prettige manier van werken.  Zelfstandigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid, samenwerken. Allemaal begrippen die bij Daltononderwijs horen en die ik erg belangrijk vind. Gaat dit alleen ook bij mijn kind passen om op die manier te leren?

Peter zijn voorkeur gaat uit naar de vrije school. Dit vind ik ook een mooi idee als ik zie hoeveel tijd hier bijvoorbeeld wordt gemaakt voor de creatieve vakken. Peter en ik zijn beide erg muzikaal en willen dat graag doorgeven aan Lasse. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat hij lekker met zijn handen kan werken en niet alleen in de studieboeken hoeft te zitten. Het lijkt ook veel op het onderwijs in Zweden waar ik erg enthousiast over was tijdens mijn stageperiode daar. 

Dan moeten we ook nog kijken naar de praktische kant, is het in de buurt? Wat zijn de schooltijden? Is dit handig met mijn werk? Is het handig met Peter zijn werk? Is er eventueel een BSO in de buurt? Ik word eerlijk gezegd nu al moe als ik hier allemaal over moet nadenken terwijl hij net 1 jaar is geworden. 

Het belangrijkste is in ieder geval dat het onderwijs goed is en dat Lasse zich er goed zou kunnen voelen. We gaan er maar vanuit dat als het voor ons goed voelt het voor hem ook wel goed zou zijn. 
Na de zomervakantie gaan we maar eens rondleidingen aanvragen en kijken waar we het beste gevoel bij krijgen! 

Hoe ging het uitkiezen van een basisschool bij jullie? Of zitten jullie hier ook middenin?
Laat het weten in de reacties op Instagram!

Liefs, 
Yentl